Zonnepanelen

Wij hebben een breed assortiment van zonnepanelen. Dat is ook nodig want elk dak is anders. Daarom moet voor elk dak, individueel, het juiste paneel gevonden worden. Merk en type zonnepaneel zijn heel belangrijk voor het uiteindelijke rendement van uw zonnesysteem.
Aysolar biedt u een keuze uit verschillende merken en typen zonnepanelen.

Wat zijn zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn plaatjes, vaak gemaakt van de stof silicium, die de eigenschap hebben om stroom te geleiden. Daardoor ontstaat met behulp van licht een stroom. Deze stroom wordt door een omvormer omgezet van gelijkstroom in wisselstroom, zodat u het via een stekker op het elektriciteitsnet in huis kunt aansluiten. Dan kunt u de stroom zelf gebruiken. Op de momenten dat u zelf geen of weinig stroom gebruikt, wordt de opgewekte stroom terug geleverd aan het elektriciteitsnet.

Eigenlijk is het:panelen op het dak, kabel door het dak, stekker in het stopcontact en klaar bent u

Heel belangrijk is dat die stroom niet alleen opgewekt wordt als de zon schijnt, maar – in mindere mate – ook wanneer het bewolkt is. Zonnepanelen zijn heel licht, zodat ze bijna overal zijn te plaatsen. De panelen kunnen ook op de dakpannen liggen.

Blauwe en zwarte zonnepanelen
Er zijn 2 veelgebruikte typen zonnepanelen op de markt, blauwe met vierkante cellen en zwarte met achthoekige cellen, die heten respectievelijk polykristallijn (of multikristallijn) en monokristallijn. Het productieproces van de twee verschillende cellen leiden tot een andere kleur. Bij poly/multikristallijn cellen staan de siliciumkristallen allemaal verschillende kanten op, bovendien worden die van grote vierkante silicium staven gesneden.

Blauw zonnepaneel    Zwarte zonnepaneel1

Bij monokristallijn cellen staan de siliciumkristallen allemaal dezelfde kant op en die worden van een ronde staaf gesneden, vervolgens worden de randen eraf gesneden en krijg je de typische vorm tussen de cellen. Poly/multikristallijn cellen hebben over het algemeen iets minder rendement (14-15% licht omzetten in electriciteit) terwijl monokristallijn een iets hoger rendement hebben (15-16%). Maar die zijn dan ook weer duurder dus uiteindelijk maakt het financieel niet veel uit.

Het frame (rondom de cellen) kan aluminium of zwart (powdercoated) zijn. Verder kan het achterblad waar de cellen op liggen (de backsheet) ook zwart of wit zijn. Zwart houdt meer warmte vast dan wit dus dat is nadelig voor de cellen. Verder kan het licht van de zon volledig door de cellen gaan en de backsheet bereiken, een zwarte achterkant zal dit meteen absorberen, een witte heeft kans ht licht terug te weerkaatsen door de cellen wat het rendement ook weer verhoogd.


Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.